A leggyakoribb tévhitek a fogyással kapcsolatban

2020.08.31

Számos olyan tévhit kering a fogyással kapcsolatban, melyek makacsul tartják magukat, hiába cáfolták már meg őket számtalanszor még tudományosan is. Nem hiszek abban, hogy bárkit is nekem kellene meggyőznöm az én igazságomról, most mégis leírom, mint gondolok ezekről a tévhitekről. Ha másra nem is, arra biztosan jó lesz, hogy azok, akik hasonlóan vélekednek, megerősítést kapjanak. Ha pedig mégis sikerül másokat is meggyőznöm: éljen!😊


  1. Gyorsan jó fogyni: ahogyan felszedni, leadni sem 2 perc a felesleges kilókat. A gyors fogyás ritkán történik izomból, és még ritkábban tartós. Legyél türelmes, mert a mondás itt is igaz: a jó munkához idő kell. A sikeres, tartós fogyás valóban maraton, nem pedig sprint.
  2. Minden mindegy, csak a mérleg mutasson kevesebbet: nem, egyáltalán nem mindegy, legfőképp az nem, hogy miből fogysz. Ha csak a kalóriabevitelt csökkented, akkor valóban csökkeni fog a súlyod, de az elraktározott zsírhoz fog legkésőbb nyúlni a szervezeted, vagyis: inkább leépíti az izomzatod, de a zsír megmarad.
  3. Nem szabad szénhidrátot enni: a legkárosabb tévhitek egyike. Dehogynem szabad! Csupán oda kell figyelni a mennyiségre és a minőségre, de semmiképpen sem kell kizárni őket. Nőként pedig főleg nem, hiszen ahogyan a túl sok, úgy a túl kevés szénhidrát is negatívan befolyásolhatja a hormonháztartásunkat.
  4. Este 6 után nem szabad enni: a másik kedvencem. Dehogynem szabad! Ahogy fentebb, itt is az elfogyasztott étel mennyisége és minősége a fontos.
  5. Ugyanaz az egyhangú diéta hosszú távon is jó lesz: hacsak nem vagy testépítő (mondjuk, ha az vagy, akkor sem), akkor a csirke-rizs-brokkoli típusú, nagyon lekorlátozó diéták kifejezetten károsak lehetnek. Ahelyett, hogy egy kiegyensúlyozott, változatos diétát követve bevinnél minden olyan tápanyagot, melyre a szervezetnek szüksége van, kénytelen leszel vagy mesterségesen (táplálékkiegészítők által) bevinni azokat, vagy tápanyaghiányossá válsz.
  6. A zsír rossz: persze. Mondjuk inkább úgy, hogy van kevésbé jó fajtája , ám van kifejezetten hasznos is. Amellett, hogy az agyunk működéséhez is feltétlenül szükséges, számos hormonunk (például a nemi hormonok!) előállításának kulcsszereplői, így kizárt, hogy nélküle egészségesek legyünk. Érdemes megválogatni, hogy milyen forrásból visszük be, illetve a mennyiség sem mindegy, de igenis kellenek!
  7. Minden kalória egyforma: hát, nem. Erről lesz később egy külön poszt is, most csak legyen elég annyi: a kalória is attól függ, milyen forrásból, mivel visszük be. A cukorka kalóriájának minősége sosem fog megegyezni a sonka kalóriájáéval, mégha az értékük ugyanannyi is...
  8. Csak kardiózz, azzal lehet égetni a zsírt: bár a kardió valóban szükséges a fogyáshoz, valamilyen kiegészítő sport (súlyzózás, crossfit, pilates,...) nélkül közel sem lesz olyan sikeres. Ugyanis minél több izommal rendelkezel, annál több energiát használ el a szervezeted akár pihenés közben is...És az sem elhanyagolható, hogy sokkal csinosabban fogsz kinézni, ha formás izomzatot építesz (nem, nem kell Hulkká változnod, lehet nőiesen is izmosnak lenni!).


Az optimális fogyáshoz szükséged lesz egy személyre szabottan kialakított, változatos étrendre, a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásra (nem, a kardió önmagában nem lesz elég!), és a kielégítő pihenésre. Ezekkel már sokkal könnyebb lesz elérned, és ami még fontosabb: megtartani is az optimális testsúlyod.

Amennyiben úgy érzed, segítségre lenne szükséged bármelyik területen, keress bátran😊