5 tipp a nassolás elkerülésére

2020.08.24

A legtöbben nem értik, miért híznak folyamatosan, hiszen - saját bevallásuk szerint- alig esznek valamit egész nap. Na, pont ezért szeretem az étkezési naplót, hiszen ha azt jól vezetik, gyönyörűen látszani fog, mennyire nem igaz ez az állítás. Az itt-ott bekapott falatok magukban még nem is jelentenének gondot, azonban összeadódva már jelentősen megdobhatják a bevitt kalória mennyiségét. A megborult hormonrendszerünknek köszönhetően ez a nassolási vágy a (peri)menopauza időszakában pedig méginkább megnehezítheti az ideális testsúly elérését/ megtartását.

Hogy miért nassolunk? Ezt majd egy másik bejegyzésben bővebben is kifejtem, mert túl fontos témának gondolom ahhoz, hogy két mondatban lerendezzem, így inkább azt nézzük meg, mit tehetünk azért, hogy ne is legyen ingerünk nassolni, ha pedig mégis lenne, hogyan tudunk neki ellenállni.

  1. Egyél több fehérjét az étkezések alatt: lassabban emésztjük őket, mint például a szénhidrátokat, így később is ürülnek ki a gyomorból. 
  2. Igyál több vizet. Nagyon gyakran nem is éhesek vagyunk igazán, hanem szomjasak, csak valahogy az ivás ritkábban jut eszünkbe, mint az evés, így a testünk is ehhez igazítja az eszközeit, hogy mégis rávegyen minket a hidratálásra...
  3. Készíts be magadnak  "vésztartalékot", amely egészséges, a diétádnak megfelelő nasikat tartalmaz. Én mindig szoktam egy ilyen listát adni a hozzám fordulóknak, ezzel is megkönnyítve, hogy még a nehezebb pillanatokban is jó döntéseket tudjanak hozni.
  4. Tudatosítsd magadban az érzéseidet. Valóban éhes vagy? Vagy csak unatkozol? Szomorú vagy? Vagy éppen dühös? Ha ezeket tisztázod magadban, nagyon gyakran fel fogod ismerni, hogy az evés csak egy pótcselekvést vagy vigaszt jelentene, és nem is vagy éhes igazából...
  5. Tudd, hogy nem halsz bele, ha kicsit éhes vagy:)  Én legalábbis még biztosan nem hallottam senkiről, aki a csoki utáni vágyba halt volna bele...


Az biztos, hogy a legnagyobb segítséget egy helyesen összeállított, személyre szabott ét- és mozgásterv, illetve egy coach segítsége jelenti. Amennyiben úgy érzed, tudnék neked ebben segíteni, keress bátran:)