Ez nem normális!

2020.08.24

Normális- sosem szerettem ezt a szót, főleg, mióta elkezdődtek az egészségügyi problémáim. Hány, de hány olyan orvosnál voltam, aki a panaszaimra mind azt mondta, hogy ugyan, ez még normális, holott közel sem volt az?! Legyen szó sérülésekről, betegségekről vagy csak a menstruációs ciklusom zavarairól, hivatalosan minden "normális" volt, és valahogyan mégsem.

Különösen fontosnak tartom, hogy a nők megtanuljanak hallgatni a testükre, és ne higgyék el, hogy mindaz, amit tapasztalnak, csak a "fejükben létezik " (ezt is milyen sokszor hallottam...). Igenis menjenek utána annak, amit éreznek, észlelnek, hiszen a saját egészségükről van szó!

És nem kell nagy dolgokra gondolni (először mindig finoman próbál jelezni a szervezetünk, és csak akkor keményít be, ha ezeket a kis jeleket figyelmen kívül hagyjuk). A nagy részüket én simán kipipálhattam volna még mielőtt megkezdődött nálam a perimenopauza, ám jópár csak utána jelentkezett. De egyikről sem gondoltam volna eleinte, hogy valóban jeleznek valamit, hiszen az ismerőseim nagy része pont ugyanilyen dolgokat tapasztal(t) meg...

Nem, egyáltalán nem normális, ha:

  • alvási nehézségeid vannak (nehezen alszol el/ gyakran felébredsz/ felületesen alszol/ ...)
  • hullik a hajad, kopaszodsz
  • hangulatingadozásaid vannak
  • nincs libidód vagy fájdalmas a szex
  • romlik a memóriád, nehezen fókuszálsz
  • fájnak az izületeid
  • megvisel a PMS vagy erős a vérzésed

Mindezek olyan általános tünetek, melyekkel a legtöbb nő előbb vagy utóbb, de találkozik élete során. Felnőve olyan sokszor halljuk, hogy a szépségért meg kell szenvedni- ahogyan minden másért is. Lehetőleg csendben, hiszen ez az élet rendje. Nem baj, ha görcsöl a hasad, mikor megjön, nem baj, ha a hüvelyszárazság miatt fájdalmas a szex, nem baj, ha reggelente nem tudsz semmit megfogni, mert annyira fájnak az izületeid- nem baj, hiszen ez így normális.

Nem az. És nem is kell szenvedned, legfőképpen nem csendben és egyedül. Nem mondom, hogy gyorsan és könnyen (milyen szép is lenne), de lehet ezeken a dolgokon változtatni: ha az egész életmódodat úgy alakítod, hogy az a lehető legjobban támogasson Téged. 

Ha szeretnél megoldást találni a hasonló problémáidra, keress bátran, és javítsunk együtt az állapotodon!