Turbózd fel a boldogsághormonjaid!

2020.08.10

Hangulatingadozások a (peri)menopauza alatt? Az egyik pillanatban még kicsattanó jókedved van, míg a következőben már zokogsz egy kiborult kávé miatt?Nem is kérdés, tuti, már veled is volt ilyen!

Azt tudjuk, hogy ezeket a naaagyszerű ingadozásokat annak köszönhetjük, hogy a szervezetünkben található ösztrogén és progeszteron szintje a petefészkek egyre gyengülő működése miatt ugyanolyan ingadozó, mint a kedvünk. Tudom még fokozni: ugyanígy hatnak a boldogságunkért felelős hormonokra, mint az endorfin, a dopamin, az oxitocin vagy a szerotonin is. Így egyszerre tudják elérni azt, hogy kiborulj, és utána még csak össze se tudd szedni magad...Még jó, hogy van megoldás, és mi magunk is tehetünk azért, hogy szervezetünk többet termeljen ezekből a hormonokból.

Endorfin

Ez az a hormonunk, amely leginkább a fájdalomcsillapító hatásáról ismert. Emelett erősíti az immunrendszerünket, lassítja az öregedési folyamatainkat, és segíti a stresszel való megküzdést is.

  Hogyan tudod növelni a szintjét?

 • mozgással
 • nevetéssel: nézz egy vicces filmet, beszélgess vidám témákról a barátnőiddel, a lényeg, hogy engedd ki magadból a nevetést
 • étcsokival: bár nyilván csak mértékkel, de nagyszerű segítség lehet egy kis étcsoki is, ha sürgősen endorfinra lenne szükséged:)

Dopamin

Ez a hormon akkor szabadul fel a szervezetünkben, ha úgy érezzük jutalmat érdemlünk. 

Hogyan tudod növelni a szintjét?

 • tűzz ki magad elé célokat (rövid és hosszú távúakat egyaránt), és azok elérését ünnepeld is meg!
 • gondoskodj magadról is, ne mindig csak másokról: vegyél egy habfürdőt, olvass el egy könyvet, a lényeg, hogy nem csak a tested fogja meghálálni, ha szakítasz egy kis énidőt
 • egyél valami finomat: nem kell mindig feltétel nélkül ragaszkodni a diétádhoz, csak tudd, hogy milye következményekkel kell majd számolnod. Azzal azonban légy tisztában, hogy nem az evés a legjobb módja annak, hogy megjutalmazd magad!

Oxitocin

A legtöbben szeretethormonként ismerik, ami felelős a társas kapcsolataink kialakításában, meghatározó a párválasztásunkban, és biztosítja az anyai érzéseket.

Ezek mellett csökkenti a stresszt, nyugtatja az idegrendszerünket is.

Hogyan tudod növelni a szintjét?

 • érintésekkel: simogasd, ölelgesd meg a szeretteidet, így nekik is segítve, hogy megfelelő mennyiségű oxitocint termeljen a szervezetük
 • a kisgyermekek vagy bébi állatok látványa is beindítja bennünk a termelődést
 • dicsérj szívből: egyre ritkábban találkozom olyan nőkkel, akik még mernek szívből dicsérni más nőket. Mutass példát, és változtass ezen a nagyon rossz szokáson!

Szerotonin

Hangulatstabilizálónak is hívják: segítségével igazán le tudunk nyugodni, és a jelenben, a pillanatban élni. Segít kikapcsolni az agyunkat, hogy legalább egy kis pihenője legyen a folytonos pörgés közepette.

Hogyan tudod növelni a szintjét?

 • sétálj a természetben
 • relaxálj, meditálj
 • végezz olyan tevékenységeket, amelyek segítenek a flow megélésében: ússz, fuss, biciklizz
 • élvezd a napsütést, így egyszerre a D-vitamin szintedet is támogatod

Mindezek mellett még rengeteg hatékony módszer létezik, hogy boldogabbnak és kiegynsúlyozottabbnak érezd magad- ha úgy érzed, ebben segítségre lenne szükséged, keress bátran:)