5 étel a menopauza tüneteinek enyhítésére

2020.06.23

Biztosan hallottál már a fitoösztrogénekről, azonban nem biztos, hogy azt is tudod, mik azok, és milyen ételekben fordulnak elő.

A fitoösztrogének olyan vegyületek, melyek a szervezetünkbe jutva ösztrogénhormonként hatnak. (Peri)Menopauzában különös jelentőséggel bírnak, hiszen a csökkenő ösztrogénszint okozta tüneteket hatékonyan tudják enyhíteni.

Mely alapanyagokban találhatóak meg?

  • lenmag: az egyik legmagasabb fitoösztrogén-tartalommal rendelkező alapanyag, mely számos egyéb értékes tulajdnosággal is rendelkezik.
  • hajdina
  • vöröshere: leginkább tea formájában fogyasztjuk, mely a növény szárított virágaiból készül
  • tökmag
  • földieper

Bár számos egyéb növény és mag is tartalmaz fitoösztrogéneket, vagy az ösztrogén előalakjait, ahhoz, hogy valóban kifejtsék hatásukat, rengeteget kellene belőlük fogyasztanunk, és akkor sem biztos, hogy megfelelően tudnának hasznosulni, így ilyen szempontból nem igazán fontosak.

Az általam javasolt étrendek szerves részét képezi a lenmag, hiszen amellett, hogy ezt tartom a legjobb és legbiztonságosabb módjának az ösztrogén pótlásának, rengeteg egyéb kiváló tulajdonsággal is bír: magas az omega 3 -tartalma, lassítja az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást és még a sejtek inzulinérzékenységét is képes növelni.

Érdemes tehát minden nap fogyasztani, lehetőleg darált vagy őrölt formában, hogy a lehető legjobban tudja hasznosítani a szervezeted. Adj 3-5 evőkanállal a müzlidhez vagy a kenyeredhez sütéskor, és máris élvezheted a jótékony hatásait.:)

Fontos: a hormonális egyensúly érdekében a progeszteronról sem szabad megfeledkeznünk, ez azonban már egy másik bejegyzés témája lesz:)

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged a megfelelő étrend kialakításához, keress bátran:)