Miért jó csíráztatni?

2020.08.05

Bár próbálok mindig olyan zöldségeket vásárolni, amelyek hazai termelésűek ÉS szezonálisak, ez nem mindig megoldható. Ilyenkor nyújtanak nagyszerű alternatívát a különböző csírák. Nagyon kis ráfordítást igényelnek, cserébe viszont rengeteget nyújtanak: tele vannak értékes tápanyagokkal (enzimekkel, antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal), ráadásul ezeket koncentrált formában raktározzák. Így sokkal kevesebbet is elég belőlük fogyasztani a kifejlett növényhez képest.

Mit szoktam én csíráztatni?

  • brokkolit: olyan anyagot tartalmaz, mely segít a felesleges ösztrogén kivezetésében, így a menopauza időszakában is kiemelten fontos
  • retket: segít a bőr egészségét visszaállítani, természetes antibiotikumként funkcionál, viszont segíti a szervezet hőtermelését, így hőhullámok esetén nem ajánlom
  • csicseriborsót: hatékonyan segít a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, és még a vércukorszint emelkedését is lassítja étkezés után
  • vörösherét: az egyik leghatékonyabb növény a menopauza okozta tünetek enyhítésében. Segít a hormonrendszerünket kiegyensúlyozni, enyhíti a reumás fájdalmakat, a gyulladásokat és hatására hatékonyabban épül be a kalcium a csontokba
  • kendermagot: annak is azt a fajtáját, mely nem tartalmaz THC-t. Rendkívüli gyulladáscsökkentő, támogatja a szervezet regenerálódását, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és erősíti az immunrendszert.

Hogyan csíráztass?


Ha nem szeretnél komolyabb kiadásokat, akkor elég lesz egy befőttes üveg és egy darab géz is, amit az üveg szájára szorítasz.

Fontos, hogy csak a vegyszermentes, direkt csíráztatásra szánt magokkal lesz sikered, a kerti vetőmagokkal nem!

  1. A magokat öblítsd át alaposan, majd áztasd be őket ( a csomagolásukon rajta szokott lenni, hogy mennyi időre van szükségük, általában 4-6 órára)
  2. Helyezd őket az üvegbe, amelyben csíráztatni szeretnél, majd fedd le az üveg száját a gézzel/tüllel, és szorítsd le egy befőttes gumival
  3. Naponta 2-3 alkalommal öblítsd át a magokat, amíg a kívánt nagyságot el nem érik ( ez általában pár nap, de hagyhatod őket tovább is érni, ha szeretnéd)

Hűtőben akár egy hétig is eltarthatóak.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged a táplálkozásod kialakításában, vagy szeretnél többet megtudni arról, hogyan segítheted a szervezeted működését, keress bátran!😊